Google Earth

Milyen Földünk felszíne a magasból? Ezt mutatja meg a Google Earth.
A Google Earth egy remek program, mellyel virtuálisan berepülhetjük a földgolyót, ráközelíthetünk érdekes tájakra, városokra, megnézhetjük egész közelről saját házunkat, vagy a szomszédét.

Barangolás közben hihetetlen forma és színvilággal tárul elénk Földünk arca, a legkülönbözőbb geológiai képződmények, folyók, tavak, hegyek, sivatagok, az emberi kéz nyomai, a városok és települések. Egyes képek gyönyörű absztakt festménynek is elmennének otthonunk, vagy munkahelyünk falára.

Absztrakt festmények

Apropó, absztakt festmények. Amennyiben van elég türelmünk hozzá, a program lehetőséget ad rá, hogy a látott képet nagyobb felbontásban lementsük. Ez persze így nagyon egyszerűnek tűnik, de sajnos csak a lementett állomány megnyitása után derül ki, hogy a kép nem tartalmaz-e a technikából eredő artefaktokat. Mivel a program sok képből fedi le bolygónk felszínét, gyakran előfordul, hogy a lementett képen pont látható egy ilyen átfedés, ami esztétikailag zavaró. Türelemjáték minőségileg megfelelő képet nyerni. Ezután még szükséges egy kis digitális utómunka, kontraszt – és színmódosítás. Megéri a befektetett időt!

Poszter méretű képek

Léteznek segédprogramok, melyekkel még nagyobb felbontást érhetünk el. Az alábbi képeket például több mint 1 m-es méretben is kinyomtathatjuk. Időutazást is tehetünk, ugyanis nagyobb városokról, fontosabb helyszínekről a múltban készült felvételeket is megnézhetünk. Például tanulmányozhatjuk, hogyan terjeszkedik egy nagyváros, vagy hogyan csökken a sarki jég. Fokozzam? Virtuális utazást tehetünk a Földön kívül a Holdon, a Marson és az égbolton a bolygók és csillagok között. Aki ezek ellenére sem akar bíbelődni a telepítéssel, az online is figyelemmel kísérheti bolygónk felszínét a Nemzetközi Űrállomás web-kamerájából. Ha nem látunk semmit, az Űrállomás a sötét oldal felett jár:)

By | 2016-10-12T15:03:35+00:00 október 27th, 2014|Képek|0 Comments