Képek

HITCHCOCK NAPLEMENTÉJE

ZADAR
A 75 ezer lakosú Zadar, vagy magyar nevén Zára, Dalmácia történelmi fővárosa, és a csodás zadari riviéra központja. Egyetemi város. Földrajzilag Észak-Dalmáciában található. Szinte az összes többi horvát szigethez, és városhoz hasonlóan Zadar is egy nagy múltú (kb. 3000 éves) régi városka.
Történelme hasonlít Dalmácia sok városához: az illírek alapították, majd tartozott a Római Birodalomhoz, Bizánchoz, a Magyar Királysághoz, Velencéhez, az Osztrák-Magyar Monarchiához,Olaszországhoz és Franciaországhoz is. A II. Világháború után Jugoszlávia, a délszláv háború óta pedigHorvátország része.
A zadari tengeri orgona a rajta megtörő hullámok következtében véletlen, de harmonikus hangokat játszik. 35 sípból áll. Az építészeti különlegességet Nikola Basic tervezte, és 2005. áprilisában “szólalt meg”. Mára Zadar egyik legfőbb találkozóhelyévé vált, és az egyik leghangulatosabb hely Zadar kivételes naplementéjének élvezetéhez. Felejthetetlen élmény hallgatni az orgonát, közben nézni az elhaladó hajókat, a naplementét.
Ha Zadar és naplemente, akkor Alfred Hitchcock. A híres rendező ugyanis 1964. májusában a ma már nem üzemelő Hotel Zagreb-ban szállt meg, melynek elhelyezkedése a legjobb volt a városban. Innen származik sokat idézett mondása: “The sunset of Zadar is the world’s most beautiful and incomparably better than in Key West, Florida.”

“Zadarban van a világ legszebb naplementéje, összehasonlíthatatlanul szebb, mint Key Westben, Floridában”
– Alfred Hitchcock

A Nap köszöntése
A tengeri orgonához közel szintén Nikola Basic alkotta meg 2008-ban a 22 méter átmérőjű körben elhelyezkedő Nap Köszöntése nevű emlékművet. A többrétegű üveglap alatt található 10 ezer lámpa a Nap energiájának köszönhetően sötétedés után érdekes fényjátékokat produkál, ami igen különleges, szép, és nagy élményt nyújt. Érdemes tehát este ide is eljönni a sétányon, a tengeri orgonán túlra. Naplementekor elkezdenek megjelenni az első fények, majd naplemente után kb. 1 órával az attrakció teljes fényében pompázik.

By | 2016-10-18T07:28:38+00:00 december 20th, 2015|Képek|0 Comments